În 6-7 septembrie 2011, Sala de Conferinţe a Hotelului Vila Verde din Chişinău a găzduit Seminarul de Instruire “Descentralizarea şi Dezvoltarea Autonomiei Locale: Modele europene de succes pentru Republica Moldova”, în cadrul proiectului cu acelaşi nume iniţiat de Business Consulting Institute în Republica Moldova.
Evenimentul a fost organizat de BCI având ca parteneri Fundaţia PAUCI (Polonia) şi Corporate and Public Management Consulting (Letonia), cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros Moldova.
Seminarul i-a avut ca invitaţi pe reprezentantul Ministerului de Finanţe al Poloniei, experţi în domeniul descentralizării din Letonia şi Polonia, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale din Republica Moldova, ONG-uri, precum şi experţi independenţi.
Scopul seminarului, precum este şi cel al proiectului, a fost să faciliteze schimbul de experienţă între factorii politici şi decizionali, reprezentanţii autorităţilor locale, ONG-uri şi experţii în domeniu din Polonia şi Letonia şi alte ţări UE implicate în procesul reformei de descentralizare, contribuind la consolidarea autonomiei locale, precum şi la stabilirea unui model pertinent pentru asigurarea descentralizării administrative şi financiare în Republica Moldova.
Astfel, experţii moldoveni au avut ocazia să cunoască modelele de descentralizare implementate în Polonia şi Letonia, care s-au bucurat de succes şi de rezultate importante la nivelul factorilor decizionali şi în dezvoltarea comunităţilor locale, consolidarea autonomiei administrative locale şi ameliorarea serviciilor publice.
Urmând recomandările experţilor străini, urmează să se aplice forme specifice de descentralizare pentru Republica Moldova, adaptate structurilor existente.
Pe termen scurt, proiectul va viza formularea recomandărilor de politici şi asigurarea discuţiilor publice asupra reformei de descentralizare în Moldova, care va beneficia, aşadar, de cele mai bune practici şi de experienţa ţărilor UE.
Pe termen lung, proiectul va aduce competenţa şi experienţa implementării reformelor de descentralizare, care vor asigura fundamente solide în dezvoltarea ulterioară a comunităţilor din Moldova.