12.08.2014 - Indicele Big Mac: Caloriile pieţei valutare moldoveneşti
În ianuarie 2014, leul moldovenesc a înregistrat o devalorizare rapidă de peste 15% (în termeni reali) faţă de dolarul SUA (USD) în comparaţie cu ianuarie 2013. O devalorizare a monedei naţionale are atât avantaje cât şi dezavantaje. În acest articol ne propunem să analizăm cât de real şi rezonabil este cursul de schimb al monedei naţionale faţă de dolarul SUA înregistrat în ultimii 13 ani, utilizând o metodă burgernomică mai puţin convenţională introdusă de publicaţia The Economist în 1986 – metoda indicelui Big Mac.
Proiectul “Promovarea Planificării și Implementării Participative ca mecanism eficient de abilitare a comunității și dezvoltare locală durabilă”, realizat de Business Consulting Institute, se apropie de sfârşit, cu rezultate fructuoase. În cadrul acestuia, oraşele Orhei şi Teleneşti au fost susţinute financiar în realizarea a 4 iniţiative de dezvoltare locală, prin care au fost îmbunătăţite infrastructura şi serviciile publice prestate.
14.02.2014 - Vizită de studiu în Polonia a specialiştilor administraţiei locale şi ONG-urilor din Moldova
Specialiştii administraţiei locale şi ai ONG-urilor din Republica Moldova au avut ocazia să participe, în săptămâna 3-7 februarie 2014, la o vizită de studiu în Polonia, organizată de Business Consulting Institute în parteneriat cu Fundaţia PAUCI. Participanţii la vizita de studiu au avut prilejul să înveţe din experienţa poloneză de planificare şi implementare participativă, care constituie un concept nou în Moldova.
Proiectul UE “Promovarea Planificării şi Implementării Participative ca mecanism eficient de abilitare a comunităţii şi dezvoltare locală sustenabilă” îşi continuă activităţile. Experţii acestuia au definit strategii de dezvoltare locală pentru oraşele Orhei şi Teleneşti. Localităţile vor fi susţinute financiar în implementarea unor proiecte de infrastructură, care vor oferi acces la servicii mai bune şi vor contribui la dezvoltarea socio-economică.
22.10.2013 - Epoca descentralizării sau sfârșitul unei reforme neîncepute
Cuvântul descentralizare, neînțeles de majoritatea populației, a intrat relativ nu demult în lexiconul politicienilor moldoveni, de vreo zece ani. În 2006, Parlamentul guvernat de comunişti, sub presiunea instituțiilor europene și a societății civile, a aprobat şi un act normativ – legea descentralizării administrative. După venirea la guvernare a alianței pro-europene ideea descentralizării a fost reluată, fiind inclusă ca prioritate de guvernare în toate programele guvernelor de după 2009.
02.10.2013 - Un proiect european susţine dezvoltarea oraşelor Orhei şi Teleneşti
Un nou proiect european vine să consolideze capacitatea de cooperare a autorităților publice locale cu societatea civilă, pentru participarea activă a acesteia la dezvoltarea locală şi dezvoltarea durabilă a comunităţilor. Proiectul “Promovarea Planificării şi Implementării Participative ca mecanism eficient de abilitare a comunităţii şi dezvoltare locală sustenabilă” este implementat de Business Consulting Institute, cu susţinerea financiară a Uniunii Europene.
02.09.2013 - Cine se opune autonomiei locale?
Descentralizarea şi autonomia locală constituie principiile de bază ale organizării şi eficientizării administraţiei publice locale. Carta europeană a autonomiei locale, ratificată de Republica Moldova în 1997, apreciază că autorităţile administraţiei publice locale reprezintă unul dintre principalele fundamente ale oricărui regim democratic. Prin intermediul APL, dreptul cetăţenilor de a participa la rezolvarea treburilor publice se poate exercita la modul cel mai direct.
03.07.2012 - Remitenţele - capital de lansare în afaceri pentru emigranţii moldoveni
În condiţiile în care Republica Moldova este puternic afectată de migraţie şi de sărăcie, pentru mulţi dintre moldoveni şansa de a se autodepăşi şi de a se bucura de succes în afaceri a venit odată cu lansarea proiectului „Încurajarea Utilizării Inovatoare a Remitenţelor în Investiţiile Rurale Productive”. Proiectul, realizat de Business Consulting Institute, în parteneriat cu ProRural Invest (Republica Moldova) şi Fundaţia pentru Dezvoltare Economică şi Integrare Europeană Iaşi, a oferit sprijin persoanelor care au plecat pentru a munci în străinătate, oferindu-le posibilitatea, atât lor, cât şi familiilor acestora, de a investi banii câştigaţi într-o afacere aici acasă, în Republica Moldova.
13.10.2011 - Tărâmul paradoxurilor
În Republica Moldova nimic nu este de la sine înţeles. Nu există reguli decât pentru a consacra excepţiile. Promisiunile sunt făcute pentru a fi încălcate. Definiţiile sunt formulate pentru a fi contestate. Coaliţiile sunt create pentru a fi destrămate. Nimic nu este bătut în cuie.
13.06.2011 - Reforma administraţiei municipale în cadrul programelor candidatilor la functia de primar de Chisinau
Actuala structură a autorităţilor municipale s-a păstrat încă din vremea sovietică, fiind puternic birocratizată, demonstrând ineficienţa şi ineficacitatea activităţii. În perioada mandatului lui Dorin Chirtoacă, cu sprijinul experţilor internaţionali şi locali a fost elaborat un studiu de analiză funcţională a primăriei şi structurilor subordonate, iar în baza lui a fost propusă reforma administraţiei municipale, care, cu regret nu a fost dusă la implementare, din cauza insuficienţei voinţei politice a partidelor din CMC.
31.05.2011 - Comentarii la studiul privind oportunitatea de modificare a principiului reţinerii impozitului pe venit
Coaliţia pentru Descentralizare Fiscală a analizat „Studiul referitor la oportunitatea de modificare a principiului reţinerii impozitului pe venitul persoanelor fizice şi juridice ce practică activitatea de întreprinzător prin alocarea acestuia bugetelor unde îşi are domiciliul/reşedinţa subiectul impunerii, indiferent de locul sursei” - elaborat de Ministerul Finanţelor - şi prezintă comentarii şi propuneri la acesta.
Pe 29 aprilie 2011, la Chişinău a fost lansat Raportul „Reforma Administraţiei Publice Centrale în R. Moldova: Evaluarea Performanţelor Implementării”, susţinut financiar de Programul Buna Guvernare din cadrul Fundaţiei Soros-Moldova. Acesta a fost elaborat de către un grup de experţi independenţi, coordonat de către Business Consulting Institute. Experţii au arătat evoluţia Reformei APC, cu reuşitele şi insuccesele ei şi au formulat recomandări care să ghideze în continuare reformarea administraţiei publice centrale.
03.08.2010 - Susţinerea utilizării inovatoare a remitenţelor în investiţiile productive
În perioada iulie 2010 – iunie 2012, în Republica Moldova se implementează proiectul „Susţinerea utilizării inovative a remitenţelor în investiţiile rurale productive”. Proiectul este finanţat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii şi este implementat de către Business Consulting Institute (BCI) în parteneriat cu ProRuralInvest şi Fundaţia pentru Dezvoltare Economică şi Integrare Europeană (FEDEI).
05.07.2010 - Buna guvernare în Chişinău - introducerea bugetului de performanţă în capitala Moldovei
În perioada 2010 – 2013, în Republica Moldova, se implementează proiectul „Buna Guvernare în Chișinău – introducerea bugetului de performanță în capitala Republicii Moldova”. Proiectul este sprijinit financiar de Programul CEI/KEP și co-finanţat de Programul Asistența Poloniei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Polonia şi este realizat de către Fundaţia de cooperare PAUCI (Polonia) în parteneriat cu Business Consulting Institute (Republica Moldova). Proiectul are ca scop promovarea bunei guvernări în municipiul Chişinău şi, în special, îmbunătățirea calităţii managementului financiar prin introducerea modelului bugetului de performanță bazat pe experiența poloneză.