Ro   En  

Proiectul „Încurajarea utilizării inovatoare a remitenţelor în investiţiile rurale productive”, la o nouă etapă



Business Consulting Institute, în parteneriat cu ProRuralInvest, au lansat două produse importante, realizate în cadrul proiectului „Încurajarea utilizării inovatoare a remitenţelor în investiţiile rurale productive”. Este vorba de studiul „Oportunităţi de Afaceri pentru Beneficiarii de Remitenţe” şi de cartea „Cum să-ţi înfiinţezi o afacere. Ghid practic pentru antreprenori”.

 

Evenimentul de lansare a acestor lucrări a avut loc pe data de 25 martie 2011, la Chişinău, cu participarea autorilor şi în prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale şi a experţilor în domeniu.

 

Moderatorul evenimentului, Sergiu Burcă, a adus în atenţia asistenţei informaţii generale despre derularea proiectului, subliniind importanţa acestuia pentru cetăţenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare şi pentru familiile lor, care beneficiază de transferuri băneşti. Lansat în iulie 2010, proiectul este implementat de Business Consulting Institute, în parteneriat cu ProRuralInvest (Republica Moldova) şi Fundaţia pentru Dezvoltare Economică şi Integrare Europeană  (România). Proiectul are un buget de 309 000 USD, inclusiv 63 000 USD contribuţie locală. Până în iunie 2012, partenerii de proiect îşi propun să contribuie, prin canalizarea eficientă a remitenţelor, la lansarea a 45 de noi afaceri, care ar oferi 250 de locuri noi de muncă. Proiectul se desfăşoară în 12 raioane din Regiunea Centru a Republicii Moldova, iar până în prezent aproape jumătate din obiective au fost atinse.

 

În cadrul evenimentului, Viorel Roşcovan, doctor în economie şi expert Business Consulting Institute şi Roman Palanciuc, expert ProRuralInvest, au făcut o prezentare detaliată a studiului „Oportunităţi de Afaceri pentru Beneficiarii de Remitenţe”, studiu editat într-un tiraj de o mie de exemplare. Lucrarea reprezintă o radiografie completă a situaţiei privind utilizarea remitenţelor în Regiunea Centru, precum şi a oportunităţilor existente pentru investirea remitenţelor în afaceri profitabile.

 

De asemenea, a fost lansată cartea „Cum să-ţi înfiinţezi o afacere. Ghid practic pentru antreprenori”, publicată în trei mii de exemplare şi destinată doritorilor de a-şi crea propria afacere. Ghidul îi are ca autori pe Larisa Bugaian, profesor universitar, doctor habilitat în economie, prorector UTM, Mihai Roşcovan, doctor în economie, Ştefan Toderaşcu, doctor în fizică şi matematică, şi Angela Solcan, doctor în economie, ASEM.

 

Proiectul „Încurajarea utilizării inovatoare a remitenţelor în investiţiile rurale productive” este finanţat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

29.03.11