Localităţile din Republica Moldova vor beneficia de granturi pentru implementarea a 10 proiecte de cooperare intercomunitară.
Acestea vor fi sprijinite în lansarea unor servicii publice, de colectare a deşeurilor, iluminare stradală, întreţinere a drumurilor ş.a. Proiectele vor îmbunătăţi viaţa a peste 120 000 de oameni. Valoarea totală a granturilor oferite este de 1 milion dolari SUA.
Cea mai mare parte a acestor granturi va fi alocată pentru procurarea unor utilaje multifuncţionale.
Finanţarea a fost oferită de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI), care a semnat astăzi, 12 iulie, contracte de grant cu 40 de primari din Republica Moldova. Programul este coordonat de Cancelaria de Stat şi e implementat de PNUD şi UN Women, cu sprijinul financiar al Guvernului Danemarcei.
Cooperarea intercomunitară este un instrument nou în administraţia publică locală din Moldova, aceasta prevede colaborarea mai multor primării în vederea creării unei companii comune de utilităţi publice. Mecanismul este o soluţie utilă în special pentru localităţile mici, cu mai puţin de 5 000 de locuitori, care nu au resurse suficiente pentru unele servicii publice.
În cadrul proiectului de faţă, Business Consulting Institute a oferit servicii de consultanţă pentru 4 grupuri de localităţi şi a elaborat studii de fezabilitate pentru acestea. Proiectele implementate au vizat crearea unor servicii intercomunitare (de întreţinere a drumurilor şi colectare a deşeurilor) şi îmbunătăţirea infrastructurii (renovarea unei alei dintre două sate).