Ro   En  

Proiect pentru emigranţii care investesc în afaceri, ajuns la final



Proiectul “Încurajarea utilizării inovatoare a remitenţelor în investiţiile rurale productive”, lansat în anul 2010, a ajuns la bun sfârşit. Conferinţa finală a acestuia a avut loc joi, 21 iunie 2012, şi a reunit beneficiari, reprezentanţi ai administraţiei publice şi ai mass-media.    

            

În cadrul proiectului, au fost editate studiul „Oportunităţi de afaceri pentru beneficiarii de remitenţe” şi Ghidul practic pentru antreprenori „Cum să-ţi înfiinţezi o afacere”. Câteva cifre esenţiale pentru proiect: au fost organizate 24 sesiuni de instruire în raioanele de centru, de care au putut beneficia circa 500 de persoane. Aceştia sunt oameni care au emigrat în căutarea unui loc de muncă şi rude ale acestora care au primit bani de peste hotare (remitenţe). Drept rezultat, au fost înregistrate şi lansate 95 de afaceri, pentru care au fost elaborate planuri de afaceri. Lansarea lor a generat investiţii în valoare totală de circa 47 milioane lei, din care 33 milioane lei din surse proprii, provenite în general din remitenţe. Au fost create, totodată, peste 450 de locuri noi de muncă, care vor constitui o sursă de venit şi pentru bugetele de stat și locale, ce vor încasa anual peste 10 milioane lei.


Un alt rezultat al proiectului este cartea „Bune practici antreprenoriale”, ai cărei autori sunt Mihai Roşcovan şi Natalia Sava. Broşura prezintă poveştile de succes ale antreprenorilor care şi-au investit remitenţele în afaceri proprii, ideile lor inovatoare, oferind sfaturi utile pentru cei care doresc să înfiinţeze o societate comercială.


Conferinţa de azi a fost un prilej de întâlnire a acestor antreprenori şi de lansare a cărţii despre experienţa lor în afaceri. A fost oferit un exemplar fiecărui participant, cu îndemnul de a o transmite mai departe pentru a servi ca imbold şi pentru alţii, care ar putea, la rândul lor, să contribuie la dezvoltarea societăţii din R. Moldova.     


Activităţile proiectului au fost finanţate de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD). Acesta a fost realizat de către Business Consulting Institute (Republica Moldova), în parteneriat cu ProRural Invest (Republica Moldova) şi Fundaţia pentru Dezvoltare Economică şi Integrare Europeană (România). Aceştia au avut drept obiectiv principal dezvoltarea capacităţilor de administrare a afacerilor şi promovarea culturii antreprenoriale, pentru a  facilita redirecţionarea remitenţelor din consumul casnic către investiţii productive.     

21.06.12