Business Consulting Institute şi Fundaţia PAUCI implementează, în perioada aprilie – noiembrie 2013, un proiect care va pregăti instituţiile din Republica Moldova pentru a utiliza în mod eficient fondurile alocate prin unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Europene în Republica Moldova, şi anume Programul Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013. Proiectul a fost lansat la 3 aprilie 2013 şi va fi realizat cu sprijinul financiar al Fundaţiei PAUCI şi al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.
La proiectul „Instruirea comunităților locale din Republica Moldova pentru utilizarea eficientă a fondurilor programelor europene de cooperare transfrontalieră" vor participa specialişti din cadrul administrației locale și organizațiilor non-guvernamentale din 24 comunităţi locale din Moldova. Reprezentanţii acestora vor beneficia de două cursuri de instruire în domeniul managementului de proiect, care se vor desfăşura pe 29 - 31 mai şi 3 - 5 iunie 2013. Cursurile vor fi urmate de două vizite de studiu în Polonia, unde va fi prezentată experiența poloneză de implementare a programelor europene de cooperare transfrontalieră.
În etapa următoare, comunităţile îşi vor elabora propriul concept de proiect, conform cerinţelor POC România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013. Echipa de experţi a proiectului va selecta şase idei de proiecte, care vor fi dezvoltate apoi cu sprijinul experţilor polonezi și moldoveni. Rezultatele finale vor fi prezentate în cadrul conferinţei de închidere a proiectului.
Aşadar, activităţile vor avea ca rezultat direct creşterea calităţii proiectelor elaborate și a participării administrațiilor publice locale și a organizațiilor non-guvernamentale în cadrul Programului Transfrontalier România – Ucraina – Republica Moldova. Proiectul va avea ca beneficiari peste 50 de reprezentanţi ai comunităţilor din Moldova, potențiali parteneri din Ucraina și România şi organizațiile care implementează POC România – Ucraina – Republica Moldova. Consultanţii şi partenerii din Moldova vor acumula, de asemenea, cunoștințe și experiență de implementare a programelor transfrontaliere susţinute de Uniunea Europeană.