Săptămâna aceasta a început la Chişinău cu un eveniment care a reunit oameni de afaceri din România, Ucraina şi Republica Moldova şi reprezentanţi ai autorităţilor naţionale şi locale, ai instituţiilor diplomatice, ai partenerilor de dezvoltare şi societăţii civile.
Majoritatea vorbitorilor prezenţi la Forumul Transfrontalier al Antreprenorilor au spus că acesta este unul binevenit în contextul embargoului impus de Rusia şi reorientării oamenilor de afaceri din Moldova şi Ucraina către piaţa Uniunii Europene.
Domnul Wicher Slagter, șeful Secţiei Politică şi Economie la Delegația UE în Republica Moldova, a amintit că Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană a intrat în vigoare în luna septembrie. Zona de liber schimb deschide mai multe căi pe care se poate pătrunde pe piaţa europeană, care este una din cele mai vaste din lume. Uniunea Europeană, de asemenea, acordă o atenţie deosebită cooperării din regiunile transfrontaliere şi sprijină financiar numeroase proiecte.
Domnul Liviu Bleoca, consilier diplomatic la Ambasada României în Republica Moldova, a remarcat că liberalizarea regimului de vize şi intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb creează condiţii propice pentru cooperarea transfrontalieră. Programul Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013, care finanţează proiectul în cadrul căruia a avut loc Forumul, a sprijinit financiar şi crearea Centrului SMURD de la Bălţi şi construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. Recenta inaugurare a gazoductului constituie o nouă declaraţie de independenţă a Republicii Moldova, în situaţia în care unii actori internaţionali profită de resursele energetice pe care le deţin pentru a face presiuni asupra ţării noastre.
Dna Mariana Puntea, expert superior la Oficiul Regional pentru Programele de Cooperare Transfrontalieră al Cancelariei de Stat, a afirmat că Moldova implementează cu succes proiectele europene. Până în prezent, ţara noastră a accesat 50 de milioane de Euro - prin intermediul a trei programe de cooperare transfrontalieră, care au avut circa 90 de instituţii beneficiare.
Vitalyi Galaychuk, de la Asociaţia pentru Dezvoltarea Regiunii Kolomyya (Ucraina), a declarat că a venit la Forum cu antreprenori din Ucraina pentru a prezenta produsele acestora, care ar putea interesa oamenii de afaceri din Moldova, dar şi pentru a stabili noi relaţii de colaborare. „Ucraina şi Moldova sunt în proces de dezvoltare şi să nu credem că pe piaţa UE vom fi aşteptaţi cu braţele deschise, pentru că greşim. Trebuie să ne unim eforturile pentru a depăşi obstacolele şi pentru a pătrunde pe piaţa comunităţii europene”, a mai spus dl Vitalyi Galaychuk.
Proiectul “Sporirea competitivităţii prin sinergia umană în regiunea transfrontalieră“, în cadrul căruia a avut loc Forumul, vine să sporească relaţiile de cooperare și competitivitatea IMM-urilor din România, Ucraina şi Moldova, în vederea creşterii economice şi dezvoltării durabile.
Acesta este susţinut financiar de Comisia Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat, în cadrul Programului Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013. Proiectul este implementat de Business Consulting Institute în parteneriat cu Asociaţia Regională a Întreprinzătorilor Nord-Est România, Asociaţia Dialog pentru Dezvoltare Iaşi şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Regiunii Kolomyya (Ucraina).
Experţii prezenţi la Forum au prezentat sectoarele cu potențial investițional ridicat în regiune și proiectul Strategiei de competitivitate transfrontaliere, elaborată în cadrul proiectului de faţă. Organizatorii le-au oferit antreprenorilor şi câte un exemplar al Ghidului Investitorului Transfrontalier, apărut de asemenea în acest proiect.
Oamenii de afaceri au avut ocazia să participe, în a doua parte a Forumului, la un eveniment business-to-business (B2B), la care au comunicat între ei şi au găsit potenţiali parteneri. Forumul, care a avut loc la Leogrand Convention Center, a găzduit şi o expoziție a antreprenorilor. La aceste activităţi au participat 102 oameni de afaceri din România, Ucraina şi Moldova. În perioada următoare, partenerii români vor organiza un eveniment similar şi la Iaşi.
În cadrul aceluiaşi proiect, la Chişinău şi la Iaşi vor fi organizate trei cicluri de instruire pentru IMM-urile din regiunea transfrontalieră. La acestea vor participa peste 100 de antreprenori, cărora le vor fi prezentate următoarele subiecte: (1) creşterea competitivității economice, prin inovaţie, cercetare și dezvoltare; (2) crearea și funcționarea companiilor mixte moldo-române, cu finanțare din fondurile structurale ale UE; (3) relațiile comerciale cu Uniunea Europeană.
Activităţile proiectului se vor derula până în luna octombrie a anului 2014. Coordonatorul acestui proiect este dna Ana Mardare; date de contact: telefon +373 22 85 50 80, e-mail - office@bci.md.