Amplasată avantajos, pe malul stâng al Nistrului și alături de orașul Vadul lui Vodă din municipiul Chișinău, comuna Coșnița din raionul Dubăsari este o localitate cu o experiență bogată în dezvoltarea comunitară, participând la mai multe proiecte de dezvoltare până în prezent.
Deși a avut o strategie de dezvoltare social-ecoonomică, aceasta a expirat în anul 2019 și, astfel, comunitatea s-a văzut nevoită să elaboreze un document strategic nou. Această oportunitate a apărut odată cu selectarea comunei să participe la programul Comunitatea Mea finanțat de USAID și implementat de IREX Moldova cu concursul experților Business Consulting Institute (BCI), care împreună acu Institutul de Dezvoltare Urbană (IDU), au fost selectați pentru a ghidea comunității la capitolul Dezvoltare Strategică.
Astfel, la 4 și 5 martie, la Coșnița a fost organizat un atelier de planificare strategică, la care au participat 22 de persoane, consilieri locali, fermieri, fi=uncționari ai primăriei, educatori și profesori, tineri și vârstnici.
Aceștia au fost implicați timp de două zile în exerciții-cheie, pentru a actualiza strategia socio-economice a localității și elaborarea planului de acțiuni pentru următorii cinci ani.
Comuna Coșnița, formată din satele Coșnița și Pohrebea, deși la un nivel relativ dezvoltat față de media pe țară, se confruntă cu o problemă serioasă: aflarea sa în zona de securitate, în imediata apropiere a regiunii secioniste transnistrene, crează tensiuni și dficultăți pentru localnici. Pe de altă parte, acest pericol a determinat o consolidare a loclnicilorîn vederea dezvoltării comunității. Drept urmare, comuna a partyicipat până în prezent la mai multe programe de dezvoltare externe și interne. Printre ele se numără și programul USAID Compact, care a asigurat reabilitarea sistemelor de irigare și, drept urmare, dezvoltarea unei agriculturi cu valoare adăugată înaltă. Fermierii din comună, care au acces la irigare, au posibilitatea să producă fructe, legume, alte rpoduse cu valoare adăugată înaltă, pe care le comercializează, de regulă, la piața de la Chișinău, orașul aflându-se la circa 28 de kilometri de localitate.
Pe de altă parte, doar agricultura nu este suficientă pentru dezvoltarea sustenabilă a unei localități de șase mii de locuitori. În context, localitatea se gândește cum să dezvolte procesarea darși alte activități precum ar fi turismulși agroturismul.
Toate aceste momente au fost discutate de către participanții la atelier, care cunosc destul de bine problemele localității și au învățat și cum să caute soluții decomun acord.
Pe lângă dezvoltarea economică, Alexei Gafeli, primarul comunei, a menționat că în comună, spre deosebire de marea majoritate a localităților moldovenești, există un spor pozitiv al populației. Aici se înregistrează mai multe nașteri decât decese. El consideră acest moment unul foarte important. Pentru asta, însă, trebuie create condiții pentru un trai confortabil al localnicilor, o infrastructură dezvoltată și o rețea de servicii publice și utilități bine pusă la punct.
Nu întâmplător, martea majoritate a celor prezenți s-au pronunțat să dezvolte în cadrul programului ”Comunitatea Mea” a unui proiect de renovare și amenajare a unei grădinițe pentru a consolida această tendință îmbucurătoare de sporire a numărului de nou născuți.