La Vulcănești, după fiecare ploaie mai zdravănă, prin casele și grădinile oamenilor era prăpăd. Râul Cahul, care traversează orașul, se umfla, iar în subsoluri și beciuri apa și noroiul gâlgâiau în voie. Albia lui nu fusese curățată de ani de zile și era înnămolită.
Recent, aproximativ trei km din albia râului a fost adâncită și curățată. Acum râul Cahul s-a îmblânzit, iar apele lui au devenit limpezi. Aceste lucrări de reabilitare au fost posibile cu asistența Uniunii Europene, oferită prin programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD) , implementat de PNUD.
În casa lui Ion Presenti din Vulcănești cizmele de cauciuc și galoșii stăteau mereu de strajă la ușa beciului, care se umplea întruna de apă, din luna decembrie până în mai: „Când venea apa prima dată era multă, nici cu ciubotele nu puteai intra. Apoi scădea până la 20 cm, 10 cm, dar ciubotele și galoșii stăteau de pază la ușa beciului zi și noapte. Apa scădea până la următoarea ploaie, pe urmă iar venea.”
An de an, gospodarul a luptat cu apele care-i intrau nepoftite în subsolul casei. Borcanele și toate produsele din pivniță stau pe polițe la o înălțime de peste 30 cm. După mai bine de 20 de ani de luptă pentru a-și menține casa intactă, el încă nu poate crede că oroarea care-i afecta viața s-a terminat: „Luna iulie a fost foarte ploioasă. Am fost plecat la Chișinău timp de o săptămână, iar când m-am întors acasă și am mers în pivniță, nu era apă în ea", spune Ion Presenti.
Lidia Cavaljî s-a mutat în casa de pe malul râului cu 20 de ani în urmă. „În anul 1991 apa a fost până la geamurile casei. Nu țin minte vreun an fără inundații”, își amintește femeia. Pereții casei au hărți de la igrasie, iar ușa, distrusă de umezeală, a fost înlocuită. La fiecare inundație, Lidia Cavaljî scotea apa din subsol cu găleata sau îi chema în ajutor pe cei de la Situații Excepționale.
Lidia Cavaljî spune că apa i-a distrus temelia casei.
Acum, în cele din urmă, subsolul casei sale este fără apă. „După ploile din urmă, luam lanterna și mă duceam la fiecare oră să văd, este apă? Nu, nu este, e totul uscat!”, se bucură femeia.
În pivnița lui Dimitri Pasmac, la fel ca și în alte 60 de gospodării aflate în apropierea râului, borcanele sunt aproape în întregime acoperite cu nămol uscat. Bărbatul spune că a obosit să tot facă curățenie după fiecare inundație. Din fericire, după ultima ploaie apa n-a mai ajuns înăuntru: „Apa mi-a stricat temelia casei, pereții au tras umezeală. Au fost inundații după care am rămas fără păsări și câinele s-a înecat într-un an.”
„De la ecologie încep majoritatea problemelor în oraș”
Primarul orașului Vulcănești, Victor Petrioglo, susține că din cauza inundațiilor bugetul local pierdea anual peste 2 milioane de lei, adică aproximativ 15% din bugetul local: „Prin proiectul de curățare a albiei am rezolvat problema inundațiilor, noroiului și a infecțiilor generate de toate deșeurile aruncate pe malul râului".
Gunoiul aruncat pe malurile râului a creat probleme de sănătate atât oamenilor, cât și animalelor și păsărilor din localitate. „Din necunoaștere, oamenii își fac rău propriei sănătăți. Localnicii aruncă gunoiul pe malul râului, dar tot de acolo se duc și adună iarbă pentru animalele și păsările din curte. Acolo se înmulțesc șobolanii și de aici apar probleme: animalele se îmbolnăvesc, păsările mor”, argumentează Ivan Poidolov, șeful Serviciului Sănătatea şi Bunăstarea Animalelor din orașul Vulcănești.
Costul total al proiectului de curățare și amenajare a râului Cahul este de 126 mii 942 Euro, dintre care 70 mii de Euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, iar diferența a fost acoperită din bugetul regional și cel al comunității.
Din acești bani, au fost curățate malurile râului, a fost adâncită albia și au fost construite căi de acces la râu. Următorul pas este crearea unei zone de agrement pe marginea râului Cahul, astfel încât între oameni și râu să fie bună pace.
Lupta cu gunoiul, pe râu în jos
Administrația locală a pus gând rău gunoiului aruncat pe malurile râului. Cu ajutorul programului SARD, autoritățile dezvoltă un serviciu intercomunitar de gestionare a deșeurilor, care va fi disponibil pentru alte trei localități din apropierea orașului Vulcănești: satele Alexandru Ioan-Cuza, Etulia și Cișmichioi.
Victor Petrioglo, primarul orașului Vulcănești, afirmă că modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor și curăţarea râului va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din zonă. „Ne-am întâlnit cu oamenii, le-am explicat avantajele de a avea un serviciu centralizat de colectare a deșeurilor. Prețurile nu vor fi mari, iar oamenii sunt foarte interesați. Noi nu trebuie să curățăm însă de gunoi doar orașul Vulcănești: la o nouă viitură, gunoiul din satele vecine pe unde trece râul ajunge iarăși la noi”, spune primarul.
Costul total al proiectului de modernizare a serviciului de gestionare a deșeurilor din cele patru localități este de nouă milioane de lei. Autoritățile locale își propun lansarea serviciului până la sfârșitul anului 2018.