Strategia de Reformă a administraţiei publice centrale (APC) este un document depăşit şi este necesară abrogarea acestuia. Legea cu privire la APC trebuie definitivată şi aprobată. Legea privind transparenţa în procesul decizional cere anumite modificări, iar procesul de elaborare a noii legi a salarizării funcţionarilor publici trebuie finalizat. Acestea sunt doar câteva din recomandările raportului „Reforma Administraţiei Publice Centrale în R. Moldova: Evaluarea Performanţelor Implementării”, elaborat la iniţiativa şi cu susţinerea financiară a Programului Buna Guvernare din cadrul Fundaţiei Soros-Moldova, de către un grup de experţi independenţi, coordonat de către Business Consulting Institute. Raportul a fost lansat la 29 aprilie 2011, la Chişinău.
Scopul evaluării a constat în analiza rezultatelor obţinute în procesul de implementare a Reformei administraţiei publice centrale, în perioada octombrie 2009 – noiembrie 2010, precum şi elaborarea unui set de recomandări, în vederea sporirii impactului pozitiv al acţiunilor întreprinse în acest domeniu. Studiul a constatat că obiectivele Reformei APC au fost atinse parţial, iar impactul acţiunilor realizate asupra organizării şi funcţionării autorităţilor APC este apreciat drept satisfăcător.
În Republica Moldova, Reforma Administraţiei Publice Centrale (RAPC) a început în anul 2006. Ca rezultat al Reformei, se aşteaptă ca administraţia publică centrală să devină mai inovativă, mai flexibilă şi mai eficientă, operaţiunile din cadrul ei să fie publice şi transparente, iar mecanismul de responsabilitate să permită crearea unei imagini pozitive a acesteia.
Mai multe informaţii cu privire la Raport, la succesele şi insuccesele Reformei APC, precum şi recomandările experţilor, le găsiţi în ediţia a 3-a a buletinului informativ, publicată pe site-ul companiei.